Kromfohrländer 

 Den här, sk " NEGATIVA" informationen om rasen fick jag i början av 2000-talet så den har några år på nacken.         

Nu är rasen och dess egenskaper mera kända men mycket är fortfarande aktuellt. 

Kromfohrländern är inte den lättaste, utan en rätt krävande ras pga sitt lynne. Som ras är kromfohrländern ofta reserverad mot människor och djur. Den är en typisk enmans/familjehund tex. Tillfälligt bortlämnande även till bekanta kan orsaka stress och vara en mycket ansträngande upplevelse, om man inte har tränat hunden i förväg. Reservationen som är typisk för denna ras uppträder först mellan 1 - 1 1/2 års ålder, därmed behöver inte en social valp vara social som vuxen, om man inte är beredd att jobba mycket på det.

Kromfohrländern är känslig men även envis. Den har en blandning av mjukhet och terrieraktigt temperament, en sådan kombination gör att man får jobba mycket med hunden, även med det sociala uppträdandet. Man kan inte tillräckligt poängtera vikten av den sociala biten när det gäller denna ras. Hund av denna ras kan lätt bli skrämd eller uppträda småaggressivt. En småaggressivt Kromfohrländer är en rädd hund och inte alls arg som många tror. Jag skulle vilja påstå att en K. är krävande de första två åren. Man ska ha mycket tid med en hund av denna ras om man vill ha en bra hund.  Rekommenderas att delta i valpkurs, unghundskurs, vardagsträningskurs agility mm, även om man inte har för avsikt att tävla med hunden. På det här viset utvecklar man kontakten och relationen med hunden. Kromfohrländern är inte en latmanshund, speciellt inte som valp, men man får inte glömma att även en äldre hund behöver mycket träning.

Från början bör man lära hunden att den tillåter en viss beröring från obekanta, det är värdefullt tex. vid besök hos veterinären. Om man inte lär hunden detta från början är det risk att den säger ifrån med att morra eller nafsa.

Den egna familjen är viktig för denna ras, och den bryr sig sällan om främmande människor och hundar, man bör inte heller tvinga den om den inte själv vill. Men man bör ändå lära den att passera andra, utan att bry sig om detta. En vuxen K. är misstänksam och känner osäkerhet mot allt nytt, just därför är det viktigt att lära den hantera nya saker redan från början, och bemästra sina rädslor, med att visa "den vida världen" så mycket som man bara kan.

En Kromfohrländer har lätt för att lära, men är inte en brukshund. Den här rasen gillar fart och händelser, därför passar tex. Agility bra. 

Om du vill ha en social hund, som är glad i alla människor och älskar människor och främmande hundar, skall du inte välja en Kromfohrländer. Den accepterar främmande i sin egen takt, om den vill göra det. Den väljer sina kompisar bland människor och hundar som den godkänner och rusar då fram för att få uppmärksamhet bland dem. En K. vill ha uppmärksamhet från, för den viktiga människor.         

K. är en aktiv ras som vill vara med i allt. Den är alltid redo för en promenad eller att springa en runda, och är väldigt uthållig. Den måste få delta i familjens vardag på alla möjliga sätt. Den har även lätt för att koppla av och vara lugn. Den skäller inte i onödan, men är en vaktande ras. Den larmar "sina" med att skälla när den upptäcker något ovanligt. En osäker hund skäller mer än en säker. 

Det är inte lätt att skaffa sig en valp av denna ras, pga efterfrågan är större än tillgången, väntetiden kan vara lång. När du skaffar en K. så binder du dig till en levande och kännande varelse i förhoppningsvis 10-15 år framåt. Ta reda på så mycket som möjligt om rasen tex. genom att besöka uppfödare mm.


Fri översättning från Finska Kromfohrländer klubben